MaCro Art & Design

Arkitektur i Stockholm – 10 år med Årets Stockholmsbyggnad

Årets Stockholmsbyggnad är en tävling där stockholmarna röstar fram sin favorit bland de byggnader som färdigställts under det föregående året. Denna bok är tänkt som en tribut och en guide till de byggnader som har varit med under de första tio åren.

I första delen av boken kan man läsa om de byggnader som har valts ut av juryn utifrån de bidrag som stockholmarna har valt att nominera. De olika kapitlen är rikt illustrerade med bilder – nästan varje byggnad visas från olika håll, vissa även inifrån. Här hittar man dessutom information om allt från arkitekt och byggherre till hur många röster byggnaden fick i tävlingen.

Den andra delen av boken är en sektion med promenadförslag genom de olika stadsdelarna. Där finns bland annat information om sträckans längd och hur man tar sig till och från promenaden med hjälp av SL (Stockholms lokaltrafik). Jag har försökt att få promenaderna så tydliga som möjligt, och har därför valt starka färger för att markera byggnaderna på kartan.

Alla kapitel/år är färgkodade så att det är lätt att hitta rätt i boken. Omslaget är av kartonnage för att den ska vara lätt att ta med på promenaderna, men annars är boken tryckt på tjockt bestruket papper för att bilderna ska komma till sin rätt.

Antal sidor: 188
Mått: 209×249 mm
Vikt: 750 g

Boken finns att beställa på Bokus och Akademibokhandeln, men den går även att köpa i butik hos Tyresö bokhandel, Saltsjöbadens bokhandel och på Stadsmuseet.

Se foton
Map over Stockholm with names of the different areas
Se arkitekturpromenader
Uppslag från boken med vinnarbyggnad.